Försäkringarna.se

Jämför båtförsäkringar

Vilken båtförsäkring ska jag välja? Här jämför vi 11 försäkringsbolag så att du ska kunna hitta bästa båtförsäkringen 2022.

Bästa båtförsäkringen 2022

Svedea Båtförsäkring
  • Bästa båtförsäkringen enligt oss
  • Snabb och smidig handläggning av skadeärenden

Övriga båtförsäkringar

Moderna Försäkringar Båtförsäkring
  • Självriskreducering upp till 1 000 kr som bonuskund

Har du en mindre motorbåt, roddbåt eller kanske en dyrare kanot? Då är det småbåtsförsäkring som ska tecknas. Dessa finns ofta som ett tillägg till hemförsäkringen.

Har du en dyrare båt är det däremot en separat båtförsäkring som passar. En försäkring som bland annat ger ersättning vid skador, behov av assistans samt om skador uppkommer annan persons egendom.

Börja med att se på vilket behov (nivå på båtförsäkring) som passar din båt. Det som främst avgör detta är värdet på båten. Jämför sedan flera bolag för att hitta det billigaste alternativet.

Hur viktig är båtförsäkringen?

Till motsats mot bil- och motorcykelförsäkring finns inget krav på att man måste ha försäkring på sin båt. Det som därmed avgör om det är viktigt med försäkring eller inte är främst värdet på båten. Har du den försäkrad kan du exempelvis få ersättning för skador vid grundstötning, skadegörelse, brand samt vid stöld.

Båtförsäkringens olika delar

De flesta försäkringsbolag erbjuder båtförsäkring på olika nivåer. De kan kallas för halv- och helförsäkring, Bas- och utökad försäkring eller ha andra namn. Det finns därmed inte någon standardisering så som det gör inom bilförsäkringar. Den lägsta försäkringsnivån är enbart Ansvarsförsäkring och därefter breddas det ekonomiska skyddet.

Ansvarsförsäkring

Ger enbart ersättning om du, oavsiktligt, skulle skada andra personers egendom med din båt. Det är den billigaste båtförsäkringen men samtidigt ger den inget ekonomiskt skydd alls för din egen båt.

Uppläggningsförsäkring

Försäkrar båt som ligger på land och inte kommer att sjösättas under försäkringsperioden. Kallas även för ”Båt på land”. Innefattar exempelvis försäkringsdelarna ansvar, rättsskydd, stöld, uppläggning och transport, brand och stöld av viss utrustning.

Småbåtsförsäkring

Är värdet under 100 000 kr kan istället en tilläggsförsäkring till hemförsäkringen tecknas. Det kan därmed bli betydligt billigare än att teckna en större båtförsäkring.

Segeljolle

Billigt alternativ för dig med en mindre segeljolle. Har begränsning gällande hur lång jollen får vara samt dess värde.

Komplett båtförsäkring

De flesta som tecknar båtförsäkring tecknar en försäkringslösning som ger ett komplett ekonomiskt skydd. Här bör man däremot jämföra de olika båtförsäkringarna eftersom det varierar vilka försäkringsdelar som ingår i de olika paketen. Exempelvis kan de större paketen ofta innehålla allrisk, assistans, maskinskada, båtolycksfall m.m. Men skillnaden är stor.

Båtförsäkringar består i grunden av försäkringsdelarna sjöskada, stöld, skadegörelse, brand, ansvar, rättsskydd, uppläggning- och transportskada. Därutöver kan det alltså tillkomma delar – alternativt att dessa kan tecknas som tillägg.

Tilläggsförsäkring

Det varierar vilka tilläggsförsäkringar som erbjuds hos bolagen men även vad som ingår i försäkringspaketen och därmed vilka tillägg som kan behöva tecknas. Exempel på tillägg är:

Läs på – Jämför – Se behov

Som visas ovan kan det vara relativt stor skillnad på vad som ingår i försäkringsbolagens båtförsäkringar. Är det första gången du ska teckna en båtförsäkring rekommenderas du att läsa på om de olika försäkringspaketen och jämföra dessa. Du kommer då lättare kunna bilda dig en uppfattning om vilket försäkringsskydd som passar dig bäst. Därefter blir enklare att teckna en båtförsäkring på rätt nivå.

Vad kostar en båtförsäkring?

Några av de faktorer som avgör priset på båtförsäkringen är båtmodell, storlek, båttyp (segel eller motor), årsmodell, material, användningsområde samt var i landet som båten ska försäkras.

En undersökning som Svenska Dagbladet publicerat visar exempelvis att en försäkring av Maxi 95 skiljer på 1500 kr mellan dyraste och billigaste alternativet. På den betydligt dyrare Nimbus 27 Nova S var skillnaden 11 000 kr. Konsumenternas Försäkringsbyrå nämner även att just båtförsäkringar är en av de försäkringar där prisskillnaderna är som störst.

Exempel:

En person på 40 år vill försäkra sin Caravelle 33 från 1980. Värdet beräknas till 200 000 kr och båten kommer försäkras i södra Sverige. I båten sitter en motor från Hyundai. Båten har inte startspärr, inget söksystem och personen är inte medlem i SBU ansluten båtklubb. Självrisk väljs på 5000 kr.

Svedea har två nivåer på försäkringspaket där L i detta fall kostar 1423 kr/år och XL 1773 kr/år.

Jämföra pris på båtförsäkring

Sök upp ett par försäkringsbolag som erbjuder båtförsäkring (se tabellen ovan) och fyll i uppgifter kring din båt deras hemsidor. Det tar inte mer än 2 minuter att ange den information som krävs för att ett prisförslag ska visas. Testa gärna med olika nivåer på självrisk samt med/utan startspärr och söksystem. Med större säkerhet kan premien pressas en hel del.

Välja försäkring – Vad är viktigast för dig?